Anne Frank vs. de coronasituatie


Wie was Anne Franck en wat is haar verhaal?


Anne Frank, voluit Annelies Marie Frank, was geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt am Main, een Duitse stad. Ze was Joods. Spijtig genoeg was dat toen zeker geen voordeel, in tegendeel. De situatie in Duitsland werd er steeds slechter en Adolf Hitler en zijn partij kregen steeds meer aanhangers. Hitler was absoluut tegen Joden. Hij schoof de schuld van de problemen die heersten in Duitsland in hun schoenen. Door de Jodenhaat en de slechte economische toestand in Duitsland, besloten Anne haar ouders om te verhuizen naar Amsterdam. Otto Frank, Anne haar vader, startte daar een bedrijf op.


Op 1 september 1939 viel Nazi-Duitsland Polen binnen, dit was dan ook de start van de Tweede Wereldoorlog. Niet veel later, op 10 mei 1940, vielen de nazi’s ook binnen in Nederland. Vijf dagen later gaven de Nederlanders zich over. De nazi’s voerden steeds meer nieuwe wetten en verordeningen in die als doel hadden het leven voor de Joden nog moeilijker te maken. Haar vader verloor ook nog eens zijn bedrijf aangezien Joden geen eigen bedrijf meer mochten hebben. Op 5 juli 1942 kreeg Margot, de drie jaar oudere zus van Anne Frank, een oproep om zich te melden om te werken in Nazi-Duitsland. Haar ouders waren er niet gerust in en besloten onder te duiken in het achterhuis van Otto’s bedrijf om op die manier aan vervolging proberen te ontkomen. Het achterhuis werd ingericht als schuilplaats. Wat later kwamen er nog vier andere onderduikers bij.


Zoals jullie allemaal wel weten staat Anne Frank bekend om haar dagboek. Ze besloot te schrijven over gebeurtenissen in het achterhuis en over haar gevoelens en gedachten. Ook schreef ze korte verhalen, begon ze een roman te schrijven en schreef ze mooie passages uit boeken die ze las. Ze ging als het ware al lezen door de moeilijke tijd. Toen Anne hoorde dat de Nederlandse regering opriep om oorlogsdagboeken en oorlogsdocumenten te bewaren, besloot Anne om haar losse werken tot één lopend verhaal te maken. De titel daarvan is uiteraard ‘Het Achterhuis’. Toen ze nog volop bezig was met het herschrijven van haar schrijfsels, werd ze op 4 augustus 1944 ontdekt en opgepakt, samen met de anderen die er onderdoken, door de politie. Twee helpers namen de papieren van Anne Frank weg alvorens het achterhuis werd leeggehaald.


Anne Frank werd met de trein naar het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz Birkenau gebracht. Eens daar aangekomen werd Anne, samen met haar zus en haar moeder naar het werkkamp voor vrouwen gebracht. In november 1944 werd Anne samen met haar zus naar een concentratiekamp in Bergen-Belsen gebracht. De omstandigheden waren er verschrikkelijk. Er was amper voedsel, het was er erg koud en nat en er heersten ziektes. Anne en haar zus Margot kregen vlektyfus en stierven allebei kort na elkaar in februari 1945 aan de gevolgen van deze ziekte.


Hoe kunnen we het verhaal van Anne Frank linken aan de coronasituatie waar we nu mee te kampen hebben? 


Anne Frank moest onderduiken en mocht bijgevolg niet buitenkomen. Dit kunnen we linken aan het feit dat we dezer dagen ‘in ons kot’ moeten blijven. Om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan moeten we zo veel mogelijk thuisblijven. Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegelaten. Anne Frank moest zich schuilhouden in het achterhuis om niet gevonden te worden door de Nazi’s die Nederland hadden overgenomen en die alle Joden naar concentratiekampen wilden sturen. Het komt er dus op neer dat beide situaties te maken hebben met angst, angst om niet ziek te worden en angst om naar concentratiekampen gebracht te worden. Wel is er min of meer een gelijk doel, namelijk in leven blijven.


Anne Frank schreef om haar tijd te doden, want veel meer kon ze niet doen. Wij hebben nog het geluk dat we mogen buitenkomen om te sporten en te wandelen. Dat geluk had Anne Frank helaas niet. Toch hebben heel wat mensen de dag van vandaag het moeilijk met de maatregelen. De mensen zoeken massaal naar iets om zich bezig te houden. Net zoals Anne Frank zijn er nu heel wat mensen die iets zijn beginnen doen dat ze normaal niet zouden doen. We mogen niet vergeten dat er nog zo veel mooie dingen zijn die we kunnen doen en we moeten ons bewust zijn van de vrijheid die we hadden en hopelijk snel weer zullen hebben!


Think of all the beauty still left around you and be happy!
– Anne Frank



Bronnenlijst


Wie is Anne Frank? (z.d.). Geraadpleegd op 29 april 2020, op https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/wie-is-anne-frank/


Reacties

  1. Dag Brynn, Anne Frank is zeker een goed voorbeeld om dit te vergelijken met het coronavirus. Je ziet ook telkens mooi aan de titel wat het onderwerp is van je blogartikel. Heel mooi gedaan, misschien nog een kleine tip is om hier eventueel meer bronnen geraadpleegd te hebben, maar zeker een heel goed artikel!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De pest vs. COVID-19

Get to know me and my vision on the coronavirus!

De pokken vs. COVID-19