De pokken vs. COVID-19

Pokken vs. COVID-19

Wat zijn de pokken?

Pokken, officieel variola genoemd, is een virusziekte die heel erg besmettelijk is. Het is geen huidziekte, ook al laten de symptomen dat blijken. Het is een algemene infectieziekte, met als meest opvallend symptoom de pokken op de huid. Deze ziekte heeft de mensheid eeuwenlang getroffen en heeft ervoor gezorgd dat er heel wat doden vielen. De pokken worden veroorzaakt door het pokkenvirus. We kunnen stellen dat de pokken eerder een kinderziekte was, aangezien het vooral kinderen waren die door deze ziekte getroffen werden. Als iemand de pokken overleefd had, kon die persoon nooit nog de pokken krijgen en was die er dus immuun voor.



Deze infectieziekte is de eerste ziekte die ooit door de moderne wetenschap werd uitgeroeid, met dank aan de wereldwijde en langdurig gevoerde vaccinatiecampagne. Andere factoren die het uitroeien vergemakkelijkten was het feit dat niemand symptoomloos drager kon zijn en dat enkel mensen en dus geen dieren geïnfecteerd konden worden. In 1977, in Somalië werd er voor het laatst een persoon geïnfecteerd door pokken en dit ‘in het wild’. In 1978 stierf Janet Parker, een Engelse fotografe aan de universiteit van Birmingham, aan pokken. Zij kon geïnfecteerd worden aangezien ze werkte in en gebouw waar ze het pokkenvirus onderzochten. In 1980 werd pokken tot een uitgeroeide ziekte verklaard door de WHO. Vanaf dat moment moest niemand nog worden ingeënt.

Er waren twee mogelijke ziektevormen. Variola major is de ernstigste vorm. Zo’n 3% van de personen die ingeënt waren, stierven aan deze vorm. Bij mensen die zich niet lieten inenten is dat maar liefst 30%. Deze ziektevorm verloopt in vier fasen. In de eerste fase krijgt de patiënt te kampen met griepsymptomen. Sommigen kregen last van geestverwarring, ook wel delirium genoemd. Één op tien van de patiënten krijgen last van rode uitslag. In de tweede fase komt er overal uitslag op het lichaam. Deze vlekken evolueren al snel tot papels (puisten) en daarna tot met etter gevulde blaasjes. Ze beginnen op het gezicht, maar breiden snel uit naar alle huid- en slijmvliezen. In de derde fase, rond de derde dag na de huiduitslag, begint de ettering. Dit gaat samen met een opflakkering van de algemene tekenen. In de vierde en laatste fase, na acht à 14 dagen, veranderen de pokken in zwarte korsten. Deze korsten zullen blijvende littekens nalaten. Die plekken zullen nooit nog gepigmenteerd kunnen worden. De andere vorm is variola minor. Bij deze vorm sterft minder dan 1% van degenen die erdoor geïnfecteerd zijn bij niet-gevaccineerde personen. Deze vorm is dan ook een heel stuk minder ernstig dan de voorgaande vorm. Bij deze vorm is er minder aantasting en zijn er minder belangrijke letsels.

Pokken zijn heel erg besmettelijk. Enkele virusdeeltjes zijn al voldoende om iemand te infecteren. De overdracht van het virus gebeurd voornamelijk via opgehoeste, vernevelde speekseldruppels van een met het virus geïnfecteerd persoon. Ook kan iemand besmet geraken via besmet linnengoed of besmette kledij. Een genezende behandeling bestaat er niet voor pokken. De patiënt moet symptomatisch worden behandeld. Ook dient men antivirale geneesmiddelen toe. Personen die geïnfecteerd zijn met pokken, moeten worden afgezonderd tot alle korsten zijn afgevallen of tot minstens 17 dagen na blootstelling.

Verschillen en gelijkenissen tussen pokken en COVID-19

Zowel COVID-19 als de pokken zijn een virus. Beide virussen zijn heel erg besmettelijk. Om die reden is afzondering, quarantaine dus, voor beide erg van belang om verspreiding te vermijden. Pokken trof vooral kinderen. Bij COVID-19 daarentegen heeft iedereen evenveel kans om ziek te worden. Wel is het zo dat ouderen en zwakkere mensen meer kans hebben om ernstig ziek te worden. Een ander verschil zit hem in de immuniteit. Als iemand eenmaal de pokken gehad had, was die er voortaan immuun voor. Bij COVID-19 is dat blijkbaar niet zo. Ook als je het gehad hebt, is het nog steeds opletten geblazen. Bij de pokken kon niemand symptoomloos drager zijn. Iedereen die geïnfecteerd was, werd er ook effectief ziek van. Het coronavirus daarentegen komt niet bij iedereen even duidelijk naar boven. Er zijn heel wat mensen die besmet zijn en die geen symptomen vertonen. Onder andere om die reden is het moeilijk om de pandemie in te dijken. Ik hoop dat ook COVID-19 ooit, liefst zo snel mogelijk, zal uitgeroeid zijn!

Laatste blog

Zo, mijn laatste blog zit erop. Door het schrijven van deze blog en doordat ik me verdiepte in verschillende historische gebeurtenissen, ben ik ervan overtuigd dat ik nu veel nieuwe en relevante kennis heb opgedaan! Ik hoop dat jullie heel wat hebben opgestoken uit mijn blogs en dat jullie veel dingen hebben bijgeleerd!

Thanks for reading!

Bronnenlijst

Pokken: de enige uitgeroeide infectieziekte (2017). Geraadpleegd op 8 mei 2020, op https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/42569-pokken-de-enige-uitgeroeide-infectieziekte.html

Pokken (2011). Geraadpleegd op 8 mei 2020, op https://www.menselijklichaam.nl/besmettelijke-ziektes/pokken/

Pokken (of Variola) (2016). Geraadpleegd op 8 mei 2020, op https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1224

Pokken. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 8 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Pokken


Reacties

Populaire posts van deze blog

De pest vs. COVID-19

Get to know me and my vision on the coronavirus!