Lepra & Pater Damiaan vs. de coronasituatie


Wat is Lepra?

Lepra, ook wel bekend als melaatsheid, is een chronische infectieziekte die erg besmettelijk is. De bacterie Mycobacterium leprae of Mycobacterium lepromatosis veroorzaakt deze huid- en zenuwziekte. Over de oorsprong van Lepra is er wat onenigheid. De ziekte kan zowel ontstaan zijn in Azië, als in Oost-Afrika. De tweede lijkt het meest waarschijnlijk. In India werd een skelet opgegraven dat dateert van 2000 voor Christus, waarop directe bewijzen van Lepra werden gevonden. Dit wijst erop dat Lepra al heel oud is.

Tot op vandaag komt Lepra nog steeds voor in 150 landen. Iedere 2 minuten wordt iemand besmet met deze ziekte, dat komt op een grote 210 000 mensen per jaar. De verspreiding gebeurd door de bacil van Hansen die in de lucht komt door hoesten, niezen of uitademen. Mensen lopen Lepra op door de bacteriën binnen te krijgen via de neus, de keel of huidwondjes. Vaak wachten mensen die besmet zijn met deze ziekte veel te lang om hulp te zoeken. Dit omdat ze vaak bang zijn voor de diagnose, aangezien dat vaak leidt tot discriminatie en uitsluiting. Dit is behoorlijk ernstig, want hoe langer de behandeling wordt uitgesteld, hoe erger de verminkingen worden. Indien de ziekte vroegtijdig opgespoord wordt is de kans op genezing nochtans erg groot. Lepra is niet dodelijk, maar heeft wel heel ernstige gevolgen. De eerste symptomen van melaatsheid zijn bleke of gevoelloze plekken op de huid. Gevolgen van Lepra zijn onder andere aantasting van de zenuwen, blindheid, sleepvoeten, klauwhanden en zweren & open wonden als gevolg van de gevoelloosheid. Deze ziekte veroorzaakt ernstige verminkingen die nooit meer verdwijnen.


Pater Damiaan

Jozef De Veuster, beter bekend als Pater Damiaan, werd geboren op 3 januari 1840 in Tremelo. Na vier jaar thuis te hebben gewerkt op de boerderij verbleef hij in de handelsschool in ’s Gravenbrakel. Daar ondervond hij dat hij zich aangetrokken voelt tot het religieuze leven. In 1859 treedt hij in bij de paters van de Heilige harten van Jezus en Maria te Leuven. Daar nam hij de naam ‘Damiaan’ aan. Op 21 mei 1864 werd Damiaan tot priester geweid, op dat moment was hij al twee maand op Honolulu. Daarna werkte hij negen jaar op Hawaï als missionaris. Damiaan bood zich vrijwillig aan om om beurten met drie anderen tussen de melaatsen te leven die afgezonderd werden op het eiland Molokai. Hij doopte de melaatsen Katholiek met als doel hen de eeuwige gelukzaligheid te schenken. Ook was hij erg begaan met het fysieke welzijn van hen. Hij verzorgde iedere melaatse even goed, ook al waren ze protestants. Damiaan vormde de hel op Molokai om naar een hechte leefgemeenschap. Spijtig genoeg kon hij zelf ook niet ontsnappen aan de ziekte en werd hij in 1885 ook melaats. Toch gaf hij niet op en verdubbelde hij tijdens de laatste vier jaar van zijn leven zijn werk. Aan het einde van zijn levensweg kreeg Damiaan een longontsteking en hij stierf, tot grote spijt van de Melaatsen, op 15 april 1889.


Hoe kunnen we melaatsheid & Pater Damiaan linken aan de coronasituatie waar we nu mee te kampen hebben?

In de 19e eeuw werden melaatsen afgezonderd op het eiland Molokai. Mensen die de dag van vandaag besmet zijn met COVID-19 worden in quarantaine geplaatst. Dit kan zowel thuis, als in het ziekenhuis indien iemand erg ziek is. Damiaan gaf letterlijk zijn leven voor de Melaatsen. Hij hielp hen zo veel mogelijk en gaf hen liefde. Hij was helemaal niet vies van hen, terwijl anderen hen verafschuwden. De dag van vandaag zijn verplegend personeel en dokters eigenlijk een beetje ‘een Damiaan’. Ze proberen COVID-patiënten zo goed mogelijk te verzorgen en proberen hun leven te redden. Helaas zijn er ook al dokters en verplegers/verpleegsters bezweken aan COVID-19.

Er is toch wel een groot verschil tussen het afzonderen van de Melaatsen op Molokai en het plaatsen van COVID-patiënten in quarantaine. De Melaatsen werden er aan hun lot overgelaten en werden verafschuwd door buitenstaanders. Ze hadden heel veel geluk dat Damiaan zich zo hard inzette voor hen. Bij COVID-19 is dat anders. Zij worden ook afgezonderd zodat ze andere mensen niet zouden kunnen besmetten, maar ze worden niet verafschuwd. Indien mensen er erg aan toe zijn worden ze in het ziekenhuis opgenomen en worden ze niet aan hun lot overgelaten.

“U kent mijn wens: ik wil mij wijden aan de arme melaatsen.”
- Pater Damiaan

Bronnenlijst
Lepra (z.d.). Geraadpleegd op 29 april 2020, op https://damiaanactie.be/ziekte/lepra/
Over Pater Damiaan (2012). Geraadpleegd op 29 april 2020, op https://damiaanvandaag.be/biografie
Lepra (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 29 april 2020, op https://nl.wikipedia.org/wiki/Lepra


Reacties

  1. Ik vind de vergelijking die je maakt tussen de coronacrisis en lepra een heel interessante. Ik had hier zelf nog niet over nagedacht. Ik heb het verhaal van Jozef de Veuster altijd al een interessant verhaal geworden en ik begrijp de vergelijking wel. Ik hoorde een tijdje geleden ook op het nieuws dat er bepaalde zorgkundigen bleven overnachten in de woonzorgcentra, ze gingen niet meer naar huis om de besmetting zo goed mogelijk tegen te gaan. Ik weet niet hoe lang ze dit deden, maar dit is ergens ook wel vergelijkbaar met wat Pater Damiaan deed. Ik weet niet of ik het zou kunnen, alles opofferen, zou jij dit kunnen, denk je?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De pest vs. COVID-19

Get to know me and my vision on the coronavirus!

De pokken vs. COVID-19