De pest vs. COVID-19


Wat is de pest?

De pest is een infectieziekte die van de 14e tot de 19e eeuw kwam en ging in Europa. Het kwam epidemisch en zelfs pandemisch voor.  Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pest, ook wel bekend als de pestbacil. Er zijn heel wat mensen bezweken aan de pest. Zo’n derde van de Europese bevolking stierf aan de pest rond het midden van de 14e eeuw. Wereldwijd stierven naar schatting zo’n 75 tot 100 miljoen mensen aan deze ziekte. Er zijn verschillende vormen van de pest. De meest voorkomende vormen zijn de longpest en de builenpest. De pest is hoogstwaarschijnlijk ontstaan in Centraal-Azië. Van daar uit verspreidde de pest zich verder over het continent Azië. In 1346 bereikte de pest De Krim. Een schip die afkomstig was uit De Krim nam de pest mee naar het eiland Sicilië. Van daaruit verspreidde de ziekte zich naar Italië en de rest van Europa in de jaren die volgden. In 1349 bereikte de pest België. 
Artsen probeerden vaak, veelal zonder resultaat, de pest te stoppen. Maar helemaal niet alle artsen gingen ervoor. Velen sloegen op de vlucht, in plaats van zieken te helpen, door schrik om te sterven aan de pest. Zo schreven ze bijvoorbeeld azijn en knoflook voor als medicijn. Doktoren droegen om zichzelf te beschermen tegen de pest vaak snavelmaskers met daarin een lekker ruikende kruidenmix. Er werden heel wat vreemde technieken toegepast om de pest tegen te gaan of om iemand te genezen. Zo werden tijdens de pestepidemie in Londen alle beerputten opengelegd in de hoop dat de daaruit vrijkomende walmen de pest zouden keren. Ook werd er gedaan aan aderlaten. Artsen dachten op die manier de kwade stoffen uit het lichaam te laten stromen, alvorens ze de organen bereiken. Ook sneden ze soms de builen open, dit zorgde soms wel voor een verlichtend gevoel. Er waren heel wat mensen die geloofden dat de pest een straf van God was. Ze dachten dat boetedoening ervoor kon zorgen dat het tij zou keren.

Nare genezingstheorieën over de pest vs. nare genezingstheorieën over COVID-19.

Er waren in die tijd heel wat vreemde zaken die zogezegd de pest zouden tegengaan of genezen, zoals je hierboven al kon lezen. Dit is eigenlijk wel te begrijpen, aangezien de wetenschap in die tijd helemaal nog niet zo ver stond als de dag van vandaag. Vandaag de dag weten we dat er nog geen vaccin is dat COVID-19 kan tegengaan en dat er geen geneesmiddelen zijn die het virus kunnen genezen. Ik wil het even hebben over Trump. Onder het motto ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, zei hij dat mensen die besmet zijn met COVID-19 moeten zonnen om het virus te doden. Hij stelt dat uit een studie blijkt dat COVID-19 sneller verdwijnt bij hoge temperaturen en zonlicht. Ook vroeg Trump aan adviseurs of mensen kunnen worden genezen door ontsmettingsmiddelen in te spuiten in de longen van mensen die besmet zijn met COVID-19. Trump stelt: “Ik ben hier om  ideeën te spuien. Opnieuw zeg ik misschien kan je, misschien kan je niet. Ik ben geen dokter.”. Er werd gewaarschuwd door experts dat deze uitspraken zeker niet in de praktijk mogen worden gebracht. Volgens John Balmes is het inhaleren van bleekmiddel het allerergste voor de longen. Hij vindt het totaal ridicuul dat Trumpt met zo’n ideeën komt. Zelfs een lage hoeveelheid is heel erg gevaarlijk. Ook Reckitt Benckiser, de maker van onder andere Detoll en Lysoll, waarschuwt mensen om die middelen absoluut op geen enkele manier in het lichaam te brengen. De desinfecterende producten mogen enkel worden gebruikt voor hetgeen waarvoor ze bedoeld zijn.

Ik vind het echt een schande dat een president zo’n uitspraken doet. In tegenstelling tot in de tijd van de pest, staat de wetenschap op de dag van vandaag al heel ver. Trump zegt dat hij geen dokter is, maar men hoeft helemaal geen dokter te zijn om te weten dat zo’n dingen erg gevaarlijk en totaal onaanvaardbaar zijn.

Bronnenlijst

De pest in Europa (1347-1352) -De Zwarte Dood (2016). Geraadpleegd op 4 mei 2020, op https://historiek.net/de-pest-in-europa-1347-1352/65463/

Pest (ziekte). (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 4 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Pest_(ziekte)

(24 april 2020). Trump suggereert injectie met bleekmiddel als behandeling tegen coronavirus. En experts steigeren. DeMorgen. Geraadpleegd via https://www.demorgen.be/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Get to know me and my vision on the coronavirus!

De pokken vs. COVID-19