Malaria vs. COVID-19


Wat is Malaria?

Malaria, ook wel paludisme genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door eencellige parasieten van de soort Plasmodium. Hiervan bestaan er vier types. Iedere soort verspreid  zich over een ander gebied. Ook de gezondheidsrisico’s zijn bij iedere soort anders. Het meest voorkomende in Afrika en de gevaarlijkste soort parasiet is de Plasmodium falciparum. Deze parasiet veroorzaakt een heel ernstige vorm van Malaria en kan dodelijk zijn. De Plasmodium vivax is vaak ook heel ernstig, maar deze soort is eerder zeldzaam. De andere twee, genaamd Plasmodium ovale en Plasmodium malariae, veroorzaken in geen geval ernstige en gecompliceerde vormen van malaria. Die parasieten worden overgezet op de mens door anophelesmuggen, beter bekend als malariamuggen. Deze muggen zijn drager van de infectieziekte malaria. Malaria komt onder andere voor in streken van Zuid & Zuidoost Azië, India, Zuid-Amerika en in Afrika ten zuiden van de Sahara. Malaria is een ziekte die zich goed voelt in warme en vochtige streken.



De overdracht van malaria gebeurd door steken van sommige vrouwelijke Anophelesmuggen. Enkel de vrouwelijke muggen steken. Iemand is geïnfecteerd als die wordt geprikt door een mug die drager is van de parasiet. De mug prikt in een klein bloedvaatje om zich met bloed te vullen. Daarna spuit de mug speeksel in het bloedvat. Op die manier komt de parasiet in het menselijk bloed terecht. Als een mug die nog niet geïnfecteerd is, een geïnfecteerd persoon prikt, is die mug op haar beurt ook  besmet. Op die manier gaat de bal aan het rollen. De muggen steken voornamelijk tussen zonsondergang en zonsopgang, ’s nachts dus. Malaria kan niet worden doorgegeven van mens op mens, met uitzondering van moeder op kind.

Symptomen van malaria komen meestal tot uiting tussen 10 dagen en vier weken na besmetting. In sommige gevallen duurt het enkele maanden vooraleer iemand symptomen vertoont. Om die reden is het cruciaal dat antimalariamiddelen tot ten minste vier weken na het vertrek uit het malariagebied worden ingenomen. Als men tijdig ingrijpt, is malaria behoorlijk gemakkelijk te genezen. Indien een malaria-aanval dagen lang aansleept en er geen gepaste behandeling wordt opgestart, kan men sterven. Onder een malaria-aanval verstaat men het hebben van rillingen, koude koorts en hevig zweten. Daarom is het van belang dat de ziekte tijdig wordt herkend. De symptomen van malaria lijken erg goed op die van de griep. Symptomen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. Het is ook mogelijk dat een patiënt last krijgt van diarree, braken en hoesten.

Er is nog geen vaccin die malaria tegen gaat en hoogstwaarschijnlijk zijn de ontwikkelingskosten daar de reden van. Het RTS,S-vaccin werd getest als vaccin tegen malaria. Uit onderzoek bleek dat slechts 40 procent van de personen die ingeënt werden als kind beschermd waren tegen malaria. Volgens wetenschappers zou het toch mogelijk moeten kunnen zijn om volledig beschermd te zijn tegen malaria. Naar schatting worden ieder jaar 300 tot 500 miljoen mensen besmet met malaria. Ongeveer één miljoen daarvan sterven ieder jaar aan de gevolgen ervan.

Gelijkenissen en verschillen tussen malaria en COVID-19

Malaria is een infectieziekte. COVID-19 daarentegen is een virus. Bij COVID-19 worden mensen ziek doordat het virus hun lichaam binnendringt. Bij Malaria ligt dat een beetje anders. Zoals ik hierboven al vermeld heb, wordt malaria veroorzaakt door een parasiet. Die parasiet komt het lichaam binnen als iemand wordt gestoken door een mug die besmet is met die infectieziekte. Dit is dus een groot verschil. Een ander duidelijk verschil is het feit dat malaria niet over de hele wereld voorkomt, maar slechts in bepaalde gebieden. Het coronavirus daarentegen heeft zich verspreid over de hele wereld. Nog een ander verschil ligt hem in de manier waarop je de ziekte kan oplopen. Malaria is niet overdraagbaar van mens op mens. Iemand kan enkel geïnfecteerd worden met malaria door geprikt te worden van een malariamug. In tegenstelling tot het coronavirus is COVID-19 erg besmettelijk en zeker en vast wel overdraagbaar van mens op mens. Als malaria redelijk vroeg gedetecteerd wordt, is er een hele grote kans op genezing en kunnen er medicijnen worden toegediend. Ook dit is bij COVID-19 helemaal anders. Voor het coronavirus zijn er helaas geen middelen die het virus kunnen genezen.

Hetgeen COVID-19 en malaria gemeen hebben is het volgende. De symptomen van beide ziektes lijken erg op die van de griep. Door die reden wordt malaria soms niet tijdens opgemerkt, met alle gevolgen van dien. Ook de symptomen van het coronavirus lijken heel sterk op die van de griep. Wat nog gelijklopend is, is het feit dat er voor zowel COVID-19, als voor malaria nog geen vaccin bestaat om de ziekte te vermijden. Het dodenaantal ligt ook bij beiden erg hoog. Ik vind dit echt heel spijtig aangezien iemand die besmet is met malaria behoorlijk makkelijk kan worden genezen als men er vroeg bij is.

Luckily we’re not in a malaria-prone area!

Bronnenlijst

Malaria (z.d.). Geraadpleegd op 7 mei 2020, op https://nl.medipedia.be/malaria/begrijpen/wat-malaria

Malaria. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 7 mei, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Malaria#Waar_komt_malaria_voor?

Malaria: symptomen, besmettelijk, oorzaak en behandeling (z.d.). Geraadpleegd op 7 mei 2020, op https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/57771-malaria-symptomen-besmettelijk-oorzaak-en-behandeling.html#resistentie-tegen-malariamiddel

Welke symptomen kunnen wijzen op malaria? (2019). Geraadpleegd op 7 mei 2020, op https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=23661


Reacties

Populaire posts van deze blog

De pest vs. COVID-19

Get to know me and my vision on the coronavirus!

De pokken vs. COVID-19