Ebola vs. COVID-19
Wat is Ebola?
Ebola, voluit ebola hemorragische koorts, is een ernstige en behoorlijk besmettelijke ziekte. Ebola is redelijk zeldzaam, maar is erg dodelijk. Ebola wordt veroorzaakt door het ebolavirus en is een virusziekte dat bij mensen voorkomt. Ebola komt voor in Afrika. Het ebolavirus komt voor in de vorm van regionale uitbraken. Deze uitbraken komen voor in landen gelegen in Midden-Afrika. De ziekte werd vernoemd naar een rivier in Congo. Er werden tot op heden nog geen ebolagevallen gesignaleerd buiten Afrika.
Ebola kan worden doorgegeven door direct lichamelijk contact met een persoon die besmet is, maar ook door een besmet dier. Als mensen een dier slachten en opeten die besmet is met het virus, kunnen zij het virus op die manier oplopen. Hoogstwaarschijnlijk zijn vleermuizen de oorzaak van ebola. Het virus werd aangetroffen bij verschillende vleermuissoorten in Afrika. De doorgave van dit virus gebeurd via speeksel, urine, bloed, zweet enzoverder. Kortom, via alle lichaamssappen. Men kan het virus niet krijgen door louter het inademen van lucht. Mensen die besmet worden met het ebolavirus zijn daar heel erg ziek van. Zo’n 50 procent van de besmette mensen sterven aan dit virus. Tussen de registratie van ebola in 1976 en de uitbraak in 2014 stierven per uitbraak een paar honderd mensen.
Ebola is niet gemakkelijk vast te stellen aangezien de symptomen lijken op die van andere ziektes, zoals de griep of malaria. Hoofdpijn, spierpijn, geen eetlust hebben, misselijkheid en zwakte zijn voorbeelden van symptomen die wijzen op ebola. In ca. 15 procent van de gevallen krijgt men last van huiduitslag, dit komt meestal na vijf dagen tot uiting. In een later stadium krijgt men last van diarree, braken en nier- en leverproblemen. Symptomen verschijnen twee tot 21 dagen na besmetting. In sommige gevallen krijgen mensen die besmet zijn met ebola zelfs last van in- en uitwendige bloedingen. Men blijf tot zeven weken na het genezen van ebola besmettelijk. Ook mensen die overlijden aan ebola blijven nog een hele tijd besmettelijk.
Tot op heden vond men nog geen behandeling voor ebola. Er wordt wel gedaan aan symptoombestrijding. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat mensen die erg veel last hebben van diarree en braken niet uitdrogen, dit doen ze aan de hand van een infuus. Ook de pijn proberen ze ietwat te verlichten aan de hand van pijnstilling. Om verspreiding te voorkomen worden patiënten die besmet zijn met ebola in strikte quarantaine geplaatst. Als er een epidemie van ebola opkomt, moeten de mensen goed geïnformeerd worden over hoe ze het risico op besmetting zo klein mogelijk kunnen maken. Dit is erg van belang aangezien er geen vaccin of preventief middel bestaat tegen ebola. Verzorgend personeel en iedereen die met besmette patiënten werkt moet zich uiterst goed beschermen. Zij moeten beschermende kledij, handschoenen, een masker en een bril dragen. Logischerwijs moeten ze heel voorzichtig omspringen met het verzorgen van de zieken, ook hygiëne is erg belangrijk.
Gelijkenissen en verschillen tussen ebola en COVID-19.
Er zijn heel wat gelijkenissen tussen COVID-19 en ebola. Ebola is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van vleermuizen. Ook van COVID-19 wordt gedacht dat vleermuizen de oorzaak zijn van de pandemie. Ook de manier waarop je beide virussen kan besmetten zijn gelijkend. Ebola is niet altijd even makkelijk vast te stellen omdat de symptomen vaak ook lijken op symptomen van andere ziektes. Ook bij COVID-19 is dat het geval. De symptomen van het coronavirus kunnen makkelijk verward worden met die van de griep of een verkoudheid. Het feit dat mensen die overleden zijn aan ebola nog een aantal dagen besmettelijk zijn, zien we ook terugkeren bij COVID-19. Mensen die ebola hebben worden in strikte quarantaine geplaatst, ook COVID-19 patiënten moeten in quarantaine worden geplaatst. Zowel voor ebola, als voor COVID-19 is er geen vaccin of ander preventief middel die de ziekte tegen gaat.
Zo’n 50 procent van de mensen die besmet worden met ebola sterven. Bij COVID-19 daarentegen ligt het sterftecijfer op 3,4 procent. Dit is een heel pak minder dan bij ebola. Toch is het sterftepercentage bij COVID-19 ook heel erg hoog. Er zijn heel wat meer mensen die getroffen worden door COVID-19, dan door ebola. Per uitbraak van ebola worden slechts een paar honderd mensen ziek, waaronder de helft wel sterft. Er zijn al veel meer mensen gestorven aan COVID-19, dan aan ebola. Een ander verschil is dat COVID-19 zich heeft verspreid over de hele wereld en dat het alle landen heeft getroffen. Als we kijken naar ebola is dat anders. Ebola komt voor in Midden-Afrika en werd nooit eerder buiten Afrika vastgesteld.
Bronnenlijst
Ebola (2020). Geraadpleegd op 6 mei 2020, op https://www.rivm.nl/ebola
Ebola. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 6 mei 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Ebola
Ebola (2016). Geraadpleegd op 6 mei 2020, op https://www.msf-azg.be/nl/thema/ebola
Ik wil meer weten over ebola (2014). Geraadpleegd op 6 mei 2020, op https://www.thuisarts.nl/ebola/ik-wil-meer-weten-over-ebola
Reacties
Een reactie posten